E-ITSPEA 14: Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

 Identiteedivargus


    Identiteedivargus on olnud probleem läbi sajandite, aga 21. sajandil, kus tehnoloogia on arenenud niikaugele on saavutanud Identiteedivargus uue läve. Kuna palju inimesed postitavad infot endast Facebooki ja Instagrami jms suhtlusportaalides vabalt ülesse, siis on kerge võtta inimesest pildid ja kopeerida info ja teha libakonto etendada teist inimest. Niimoodi saadud infoga võib kergelt kahjustada teise inimese mainet või petta ohvri tuttavaid. Probleem on IT ajastusse nii imbunud, et googeldades definitsiooni sõnale Identiteedivargus saab politsei kodulehelt sellise lausejupiga: "igal inimesel on õigus oma isiklikule identiteedile. Kui keegi on teinud sinu nimel identiteedi mõnda suhtlusportaali või kasutab mingil muul moodi ära sinu isikuandmeid/isiklikke fotosid." Nimelt kohe eeldatakse identiteedivargust läbi arvuti. Veel eksisteerib rängemaid sorti identiteedivargusi, kus varastatakse peale info ka id kaardid jne ning häkitakse arvutiss, et sealt infot saada jne.




Kuidas maandada antud probleem "Mitnicki valemi" kolme komponendi järgi:

  • Tehnoloogia:

Ma arvan, et kõige suurem mure on inimese kindlaks tegemine, et konto ikka teeb see, kes ses info kirjutab. Seega ma pakuks, et kui probleemi tahetakse kergendada, siis peaks kontode tegemine olema raskem kui praegu, kus enamus saitides lihtsalt pane email, kasutajanimi ja parool ja BOOm valmis. peaks olema mngi kinnitus. Saidil nimega betsafe365, see on nagu nimi vihjab on hasartmängu lehekülg kus saab igasuguste mängude peale kihlvedusi teha, aga mis ma välja tahan tuua, et sinna konto teha pead sa saatma ID-kaardist pildi, et kindlustada kes sa oled.

  • Koolitus:
Soovitaks inimestel vähem infot endast välja panna ning teha oma kontod privaatseks, et aint sõbrad ja tuttavad keda sa tead saaksid sinu infot näha. 


  • Reeglid:
Kui tundub, et sõber küsib imelikult järsku palju raha või pakutakse järsku midagi ülihead, siis internetis tuleb ikka olla skeptiline selliste asjade suhtes ja kontrollida inimest, kes selle saatis.


Kasutatud allikad:

https://www2.politsei.ee/et/nouanded/it-kuriteod/identiteedivargus/

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Arvutid ja paragrahvid IIː litsentsid ja autoriõigus