E-ITSPEA 12: Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

Kasutatavus veebis

    Selles artiklis räägin kasutatavusest veebis tuues välja ühe negatiivse ja ühe positiivse näite ning analüüsin neid vastavalt Jakob Nielseni viie kasutatavuse komponendi järgi.
    Esmalt toon välja positiivse näitena moodle keskkonna. Minu jaoks on Nielseni komponentides kõige tähtsam tõhusus, et kui kiiresti saab asjad tehtud ning minu jaoks on moodle ülesehitus mis on nagu puu mille harud hargnevad põhiteemast ehk kursustest allapoole väga tõhus. See süsteem on kergesti õpitav ning seetõttu jääb ka kergelt meelde mis teeb saidil käimis lihtsaks ja mugavaks. Kui saidil toimub mõni suurem töö paljude osalejatega võib muutuda natuke aeglasemaks(näteks tööde saatmine on aeglustatud suurema koormuse tõttu) ülekoormuse tõttu aga see viga on loomulik ning tavaliselt ei kesta üle minuti. Üleüldiselt on keskkond on väga efektiivne ja mõnus kasutatada , mis teeb selle kasutuskogemuse väga rahulolevaks.
    Vaadates keskkondi ja saite oli kerge leida positiivseid näiteid ning isegi oli natuke raske lõpuks valida välja üks, siis enamustele õnneks, aga mulle kahjuks, siis on väga raske leida negatiivseid näiteid.
Kuna kui miski on negatiivselt ehk halvalt tehtud, siis tavaliselt saab ta palju kaebusi ning siis kas vastavalt muudab end või tuleb uus ja parem asemele. Seega hea sõber google aitas hädast välja. Leidsin saidi http://arngren.net/ ning ausalt öeldes pole ma nii segast saiti veel näinud. Tundus olevat, kas mingisugune oksjoni või inimestele müük/ost sait, aga juba esilehel oli täis suvalisi kuulutusi mis kordusid üksteise peal. Raisates saidil 5 minutit oma elus võin öelda, et see ei olnud kergelt õpitav kuna ülesehitus oli halb, lingid olid halvalt nähtavad jne. Sait jooksis 2 korda kokku ning üleüldiselt oli kogu kasutuskogemus negatiivne. Kokkuvõtteks ei ole kindel, kes tahaks aega raisata sellise saidi ülesehitamiseks, sest nii Jakob Nielseni kui ka minu arvamuse järgi ei ole see sait kasutatav.
    

Kasutatud lingid:

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Arvutid ja paragrahvid IIː litsentsid ja autoriõigus

E-ITSPEA 14: Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid